zaterdag 25 april 2015

OranjekoekDit jaar vieren we voor de 2e keer Koningsdag! Ik vind het nog steeds vreemd klinken: "Koningsdag". Ik vergis me dan ook regelmatig en heb het dan over "Koninginnedag". Ach ja, ik zal vast niet de enige zijn haha.

Bij Koningsdag hoort natuurlijk ook wat lekkers. Ik had het idee om oranjetompoucen te gaan maken, maar manlief had meer zin in oranjekoek. Beide taartjes heb ik nog nooit gemaakt dus ik vond het prima.

Via Google heb ik gezocht naar een recept voor oranjekoek. Al snel kwam ik uit bij de website van 24kitchen. Ze hebben er zelfs een leuk filmpje van gemaakt, zodat je kunt zien hoe Rudolph van Veen oranjekoek maakt. Nadat ik de ingrediƫnten op had geschreven snel naar de winkel gefietst. Bij thuiskomst ben ik meteen begonnen met het deegje. Ik had geen gekonfijte sinaasappelsnippers (en de winkel ook niet); daarom heb ik geraspte sinaasappelschil door het deeg gedaan. Het deeg was zo gemaakt, maar wat een plakzooi zeg! Deegje maar in de vriezer gestopt; daardoor werd het wel wat steviger.
Ondertussen het spijs gemaakt en ook in de vriezer gestopt, want dat was ook al zo'n plakzooitje.
Pas geleden had ik bij Blokker een vierkant bakblik gekocht.
Die kwam mij nu wel heel goed van pas, want oranjekoek is natuurlijk niet rond :)
Het deegje ging weer uit de vriezer, ik verdeelde het in twee stukken en probeerde het een beetje uit te rollen, wat best lastig was, want het deeg was nog best plakkerig (...iets met te weinig geduld?...)
Ik verdeelde de ene helft op de bodem, het spijs ging er tussen en de andere deegplak ging er weer overheen. En nee, het ging niet zo gemakkelijk als in het filmpje van Rudoph, maar ik ben dan ook geen meester patissier he!

Nadat het deegje gebakken en afgekoeld was heb ik de slagroom geklopt en de glazuur gemaakt en het taartje versierd. De oranjekoek staat nu in de koelkast maar wij hebben al lekker gesnoept van de korstjes!Ik wens jullie allemaal een hele fijne Koningsdag 2015 toe!

0 reacties:

 

Vi-Va Crea Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template